Preminuo istaknuti sugrađanin,prof. Husein Bakalović

Nakon duže bolesti, jučer je u Tuzli u 81. godini preminuo profesor Husein Bakalović, ugledni i poštovani građanin ovog grada, antifašista, istaknuti društveni aktivista, funkcioner, starješina Armije RBiH.

Rrođen 1939. godine u Gornjoj Tuzli, Husein Bakalović je, poslije školovanja u rodnom gradu i završetka Filozofskog fakulteta u Sarajevu, radio kao profesor u Ekonomsko-upravnom školskom centru i Gimnaziji „Meša Selimović“ u Tuzli, a istovremeno je, postavši član Saveza komunista 1958. godine, bio neumoran u društvenom i političkom radu. Nakon više funkicija u društveno-političkim organizacijama, od mjesne zajednice do republičkog i saveznog nivoa, bio je predsjednik Opštinskog komiterta SKBiH i član Centralnog komiteta SKBiH, a zatim i na čelu Međuopštinske konferencije SKBiH Tuzla. Poslije uspješnog obavljanja tih funkcija, vratio se u Poslovodni odbor Rudarsko-geološkog instituta u Tuzli, u kome je bio do odlaska u penziju, 1998. godine.

Početkom agresije na BiH, stavio se na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani Tuzle i cijelo vrijeme rata bio na dužnosti pomoćnika komandanta Treće tuzlanske brigade za moral. Istovremeno je bio aktivan u Socijaldemokratskoj partiji u Tuzli, član opštinskog i kantonalnog rukovodstva SDP-a, a posebno u redovima antifašističke organizacije – najprije SUABNOR-a, a potom SABNOR-a (Saveza antifašista i boraca NIOR-a) u BiH, u kome je bio na čelu kantonalne organizacije i član Glavnog odbroa SABNOR-a u BiH.

Husein Bakalović je dobitnik niza društvenih priznanja: Ordena sa srebrnim vijencem Predsjedništva SFRJ (1982.), Spomen-plakete opštine Tuzla (1975.), Tuzlanske plakete sa zlatnim grbom (2007.), Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli (1990.), Zlatne značke i zahvalnice CZ i TO BiH, Zahvalnice SABNOR-a BiH, te više priznanja kao učesnik Odbrambeno-oslobodilačkog rata i mnogih drugih.

Ispraćaj posmertrnih ostataka Huseina Bakalovića će biti obavljen u nedjelju, 6. septembra 2020. godine ispred Komemorativnog centra u Tuzli u 12,00 sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*