Izjava Kolinde Grabar-Kitarović sramotna, skandalozna, opasna

Izjava novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da su za nju Srbi u Hrvatskoj Hrvati u smislu hrvatskog državljanstva koje imaju, izazvala je oštra reagiranja u Srbiji uz ocjene da je “skandalozna i sramotna” te “opasna”.
Izabrana hrvatska predsjednica rekla je u intervjuu koji će sljedeće sedmice emitirati javna televizija BHT 1 da ona ni u čemu ne dijeli hrvatske građane jer sve smatra Hrvatima.

Predsjednik parlamentarnog odbora za dijasporu i Srbe u regiji Janko Veselinović “duboko je iznenađen izjavom” da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

“Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i vjerske opredijeljenosti s jedne strane i državljanstva s druge strane, onda je ova izjava još opasnija”, navodi se u saopštenju za medije.

Grabar Kitarović “ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX. stoljeća, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba”, navodi se.

Veselinović je rekao da će se lično i u ime odbora koji vodi “zauzimati za puna prava Srba u Hrvatskoj i za poštovanje njihova identiteta, vjerskih osjećaja, prava na upotrebu jezika, ćiriličnog pisma i ostvarivanje drugih manjinskih i statusnih prava”.

Jednako će se boriti i za poštovanje prava nacionalnih manjina u Srbiji “time i građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji”.

(Fena/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*