Turska započela vojne vježbe na Sjevernom Kipru

Turske oružane snage započele su u nedjelju godišnje vježbe u Sjevernom Kipru, entitetu koji je priznala samo Ankara, dok napetosti s Grčkom i dalje rastu. Turska i Grčka se još uvijek spore u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. augusta poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova. Ovo je stvorilo veliko opterećenje u odnosima ove dvije članice NATO-a.

Kako napetosti rastu, turska vojska je započela vojne vježbe naziva “Mediteranska oluja” u saradnji sa snagama Turske Republike Sjeverni Kipar, objavio je Fuat Oktay na Twitteru.

Kako su napetosti rasle, turska vojska započela je vježbe nazvane “Mediteranska oluja” s zapovjedništvom sigurnosti ciparskih Turaka, rekao je potpredsjednik Fuat Oktay na Twitteru.

“Sigurnosni imperativi naše zemlje i Turske Republike Sjeverni Kipar ne mogu se ne uzimati u obzir”, poručio je.

Tursko ministarstvo odbrane također je na Twitteru objavilo da su vojne vježbe, koje će trajati do četvrtka, uspješne.

Kipar je podijeljen tako što na jugu upravljaju kiparski Grci, a na sjeveru kiparski Turci.

Turska je na sjeveru Kipra rasporedila desetke hiljada vojnika, nakon invazije 1974. godine, koja je uslijedila nakon državnog udara grčke vojne diktature.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarali su u nedjelju o događajima na istočnom Mediteranu tijekom telefonskog poziva.

Turski predsjednik “pozvao je institucije EU i države članice da budu poštene, nepristrasne i objektivne te da odgovorno djeluju po regionalnim pitanjima, posebno istočnom Mediteranu”, rekao je predsjednikov ured u saopćenju.
Iz Francuske su kazala da će sukob Turske s Grčkom biti glavna tema sastanka Evropskog vijeća, te da će razmatrati sankcije protiv Ankare.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*