Grčka povećava broj vojnika, kupuje oružje i razvija odbranu

Grčka će ojačati svoju vojsku novim programima naoružavanja, povećat će broj vojnika i unaprijedit će razvoj odbrambene industrije, izjavio je danas vladin portparol Stelios Petsas.

Grčka je trenutno zajedno sa Kiprom u sporu sa Turskom u vezi sa pravom na potragu za energentima u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Grčka i Turska su poslale svoje mornaričke i vazduhoplovne snage u taj region.

“Tursko rukovodstvo skoro na dnevnoj bazi upućuje prijetnje ratom i objavljuje provokativna saopćenja protiv Grčke”, rekao je Petsas.

On je dodao da je Grčka odgovorila “političkom, diplomatskom i operativnom spremnošću” i da je “odlučna da učini sve što je neophodno da bi zaštitila svoja suverena prava, prenio je AP.

Petsas je rekao da će premijer Kyriakos Mitsotakis objaviti detalje plana o jačanju vojnih snaga tokom godišnjeg obraćanja o stanju ekonomije u subotu, 12. septembra.

Grčka je prošle sedmice sakupila 2,5 miliona eura prodajom državnih hartija od vrijednosti.

Grčki mediji prenijeli su da bi kupovina mogla da obuhvati francuske borbene avione “rafal” i najmanje jednu francusku fregatu.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*