Podignuta optužnica protiv odgovornih osoba iz Fabrike detredženata DITA Tuzla

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo optužnicu protiv tri odgovorne osobe iz Fabrike detredženata DITA Tuzla. Optužena su dva direktora koji su ovu funckiju obavljali u različitim periodima od 2005. do 2012. godine, te rukovodilac Privredno-računarskog sektora, koji je također bio član uprave preduzeća.

Optuženi su Abdulah Šahmanović (67), direktor Dite u periodu 2005. godine, Adnan Džidić (44) direktor Dite od septembra 2005. do 2012. godine, te Sead Pašić (38) rukovodilac Privredno-računarskog sektora u periodu 2009. i 2010. godine.

Optuženima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za određene odluke koje su donosili tokom poslovnog odnosa Dite sa firmom Lora iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda Dite od 2005. do 2012. godine. U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji vezane za povrat robe, čime su pribavili imovinsku korist Lori a oštetili Ditu za određeni iznos. Pašiću se na teret stavlja da je odlukom koju je donio prekršio odredbe Ugovora o distribuciji i odobrio povrat robe, te na taj način pribavio imovinsku korist Lori a za isti iznos oštetio Ditu.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje. Do donošenja odluke nadležnog suda o optužnici nismo u mogućnosti iznostiti detaljnije informacije o radnjama koje se optuženima stavljaju na teret.

Također, Tužilaštvo će uskoro donijeti odluke o prijavi protiv četiri člana Nadzornog odbora Dite u periodu od 2005. do 2012. godine, koji su prijavljeni za nesavjesno privredno poslovanje, odnosno za eventualnu odgovornost za gubitke u poslovanju Dite u navedenom periodu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*