Novi skok broja zaraženih u Britaniji, 8 miliona građana ide u lockdown

Gotovo osam miliona građana Ujedinjenog Kraljevstva naći će se u novom lockdownu nakon što je u zemlji registrovan novi rast broja zaraženih koronavirusom. Država će od ponedjeljka zabraniti okupljanja veća od šest osoba, a domaćinstvima u lokalnim zajednicama druženje će biti u potpunosti zabranjeno. Ograničenja koja se tiču porodica, odnosno domaćinstava bit će aktivna u Birminghamu, Sandwellu i Solihullu, piše SkyNews.

Striktne mjere vidjet će građani okolice Glasgowa, a devet drugihz lokalnih azjednica su na posmatranju i ukoliko se situacija pogorša ograničenja će biti aktivirana.

Generalno, jedan od deset Engleza ili oko 5,8 miliona građana Engleske će biti u svojevsrnom lockdownu, odnosno težim ograničenjima nego ostatak zemlje

NAjgore je u Boltonu gdje ej registrovana stopa zaraze od 121,9 slučajeva na 100.000 stanovnika. Tu je restorabnima i pubovima dozvoljena isključivo dostava hrane i pića.

Škotska će vidjeti veće zaključavanje jer će jedan od tri građanina ove zemlje ili njih 1,7 miliona biti u lockdownu. U Velsu je taj broj jedan od 20, odnosno 180.000 građana.

Petak je bio najgori dan u posljednja četiri mjeseca jer je u državi registrovano više od 3.500 novih slučajeva koronavirusa.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*