SAD blokirala uvoz robe iz Kine za koju tvrdi da se proizvodi u koncentracionim logorima

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo je uvela nove restrikcije kineskim kompanijama, a ovaj put riječ je o obustavi uvoza robe iz Kine za koju Amerikanci tvrde da se proizvodi u koncentracionim logorima u kojima su smješteni muslimani. Novim restrikcijama granične zaštite SAD-a obuhvaćeno je pet kineskih kompanija iz Xinjianga i jedna kompanija iz istočne provincije Anhui, a koje proizvode odjeću, pamuk, računarsku opremu i proizvode za kosu.

U naredbi za obustavu uvoza navodi se da se roba proizvodi u jednom od Xinjiangovih koncentracionih logora ili takozvanih “centara za obrazovanje i osposobljavanje”, kako eufemistički Peking naziva velike kampove u kojima su navodno muslimanski zatvorenici zatočeni i koji u znak lojalnosti prema kineskim komunistima prisilno i besplatno rade u tvornicama, piše CNN.

“To nije obrazovni centar, već koncentracioni logor, mjesto na kojem su vjerske i etničke manjine izložene zlostavljanju i prisiljene da rade u gnusnim uvjetim bez prava na slobodu. To je moderno ropstvo”, kazao je Ken Cuccinelli, visoki zvaničnik koji je obavljao dužnost zamjenika sekretara za sigurnost.

Amerika je stoga izdala nalog za obustavu uvoza robe za koju se sumnja da je proizvedena u ovim logorima. Stoga carinici zadržavaju kinesku robu u američkim lukama, a kineskim kompanijama ostavljena je mogućnost da dokažu da njihova roba nije proizvedena prisilnim radom.

U isto vrijeme predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel razgovarao je s kineskim predsjednikom te izrazio zabrinutost zbog načina na koji Kina tretira manjine u Xinjiangu i na Tibetu, kao i aktiviste za ljudska prava i novinare.

Aktivisti za ljudska prava, akademici i novinari zabilježili su surovo ponašanje prema ujgurskim i drugim muslimanskim manjinama u Xinjiangu, a neke od metoda uključuju prisilnu sterilizaciju, prisilni rad, masovna zatočenja, kao i najstrožija ograničenja kretanja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*