Prošla godina najtoplija u istoriji

Prošla godina je najtoplija zabilježena u istoriji, sa globalnim temperaturama koje su bile 0,68 stepeni celzijusovih iznad prosjeka, navedeno je objavljenoj naučnoj analizi.

Naučnici iz NASA-e i Američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) su potvrdili prošlomjesečne tvrdenje Svjetske meteorološke organizacije, piše Blic.

Rezultati istraživanja pokazuju da su 14 od 15 najtoplijih godina zabilježene u 21. vijeku.

“Ovo je najnovija u nizu toplih godina u seriji toplih decenija. Dok rangiranje zasebnih godina može biti pod uticajem haotičnih klimatskih obrazaca, dugotrajni trendovi se mogu pripisati pokretačima klimatskih promjena kojima dominira ljudski faktor, odnosno emisija štetnih gasova”, rekao je Gavin Šmit direktor NASA-inog instituta Godar.

Neke od ekstremnih vremenskih nepogoda koje su prošle godine pogodile Zemlju su nezapamćene poplave na Balkanu (naročito u Srbiji i Bosni i Hercegovini) u maju, najveći pljuskovi u Japanu ikad zabilježeni u avgustu, četvorodnevne padavine u Maroku tokom kojih je palo više kiše nego što godišnje padne na tu zemlju, velika suša u Sjevernoj i Južnoj Americi i Kini,…

NASA i NOAA i Meteorološka organizacija Velike Britanije održavaju globalne baze podataka o klimi, a koje koristi Svjetska meteorološka organizacija.

(Blic)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*