HKD Napredak Tuzla svome gradu daruje koncert pijanistice Alme Hodžić Pašić

Povodom tridesete obljetnice obnove rada, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli gradu daruju koncert tuzlanske pijanistice Alme Hodžić Pašić. Koncert će biti upriličen u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, u utorak, 6. listopada u 19.00 sati.

Prema najavama organizatora, ovo će biti jedan istinski svečani koncert. Za Hrvatski glasnik profesorica Alma Hodžić Pašić  najavila je da će repertoar biti ispunjen klasičnom glazbom.

„Koncert je nastao kao jedna ideja da se klavir kao instrument pokaže u svom najljepšem izdanju, s obzirom da se radi o razdoblju Romantizma. Naime, poznato je da je Romantizam razvio klavir kao instrument. Izvest ću djela dva najpoznatija skladatelja pijanističke glazbe. To su djela skladatelja Frédérica Chopina i jednog od najvirtuoznijih pijanista Franza Liszta. Pokušala sam da njihova djela spojim u jednu lijepu umjetničku večer“, kaže Alma Hodžić Pašić.

Također, prema njenim riječima publika će uživati u utorak u ovom koncertu s obzirom da su na repertoaru djela popularne klasične glazbe.

„Ali ima  tu i jedan zanimljiv povijesni kontekst, jer ću prikazati djela koja su se razvijala i razvila kroz Romantizam. Tako će se u programu naći klavirske minijature, koncertna etida i mnoga druga klavirska djela, velike forme Romantizma“, ističe pijanistica Hodžić Pašić koja je posebno vezana za razdoblje Romantizma koji je, kako kaže, dio njezinog i temperamenta i osobnosti.

„Sva djela koja ću izvesti na koncertu vezana su za neki dio moga života. S nekim od ovih djela osvajala sam nagrade, mnoga djela su vezana za članove moje obitelji, mog supruga, za moje prijatelje, Romantizam je bio i moj magistarski rad.“

Tijekom koncerta profesorica Hodžić Pašić će dva djela posvetiti i svojoj preminuloj majci koja joj je bila velika podrška tijekom školovanja.

Alma Hodžić Pašić rođena je u Tuzli gdje je završila osnovnu i srednju školu. Muzičku akademiju u Sarajevu upisuje sa već svojih 17 godina, gdje je nakon pet godina i magistrirala u klasi profesorice Svetlane Chlaidze. Dvije godine je bila i demonstrator na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Sretna je što HKD Napredak i Franjevački samostan posvećuju pažnju popularizaciji klasične glazbe.

HKD NAPREDAK

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*