Srbija treba pomoći BiH na putu eurointegracija

Šef delegacije Europske unije u Srbiji Michael Davenport sugerirao je vlastima u Beogradu da svoja pozitivna iskustva u reformama i regionalnoj normalizaciji podijeli sa susjedima, navodeći sve bolju suradnju s Bosnom i Hercegovinom i čvrste veze s njezinim entitetom Republikom Srpskom, piše u ponedjeljak beogradski tisak.

Davenport je, glede inicijative EU-a za prevladavanje zapreka na eurointegracijskom putu BiH, rekao kako građani BiH zaslužuju da se taj proces pokrene, ocijenivši kako “Beograd može dati svoj doprinos tome”.

“Beograd ima sve bolju bilateralnu suradnju sa Sarajevom i tijesne veze s Republikom Srpskom i podupire put BiH. Stoga bi mogao svoja iskustva podijeliti sa susjedima”, rekao je Davenport za beogradski list Danas.

Komentirajući nedavne izjave novoizabranne predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da će Zagreb europski put Srbije uvjetovati rješavanjem pitanja nestalih osoba tijekom srpske agresije na Hrvatsku, Davenport je rekao da “nema nikakvih novih uvjeta za Srbiju”.

Britanski diplomat istaknuo je da usklađivanje vanjske politike Beograda s Bruxellesom predstavlja “postupan proces i da to nije jednostavna stvar za Beograd”.

“Sama Srbija izjavila je da je pristupanje EU njen ključni strateški cilj i tu posvećenost je premijer Aleksandar Vučić nedvojbeno ponovio tijekom posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu u listopadu”, naglasio je Davenport,komentirajući pritiske Bruxellesa na Beograd da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

Davenport je rekao kako srpski premijer “odlično zna” koliko EU radi u korist Srbije i podsjetio da je s Vučićem nedavno zajednički poručio da će 2015. “biti ključna u procesu europskih integracija Srbije”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*