Inspekcija pregledavala javni prijevoz u Sarajevu: Građani nose maske, ali ne poštuju distancu

Kako je bilo i najavljeno pojačane inspekcijske kontrole u vozilima javnog gradskog saobraćaja u Sarajevo, koje se realiziraju u saradnji sa pripadnicima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, počele su jutros.Kako je saopćeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), subjekti inspekcijskog nadzora su prijevoznici kao pravna lica, ali i putnici.

Do sada je kontrolisano blizu hiljadu putnika i 18 vozila (autobusa, tramvaja, trolejbusa). Evidentirano je da su svi vozači i putnici u momentu nadzora nosili maske, ali se ne poštuje propisana fizička distanca od jedan metar jer je u vozilima veći broj putnika.

Inspektori su, zbog hitnosti postupka, zapisnički naložili pojačane kontrole broja putnika revizorske službe, posebno na najfrekventnijim stajalištima i u vrijeme “špice” kada se očekuje veliki broj putnika.

U GRAS-u su na zapisnik inspektora kazali da zbog aktuelnog stanja u tom preduzeću ne mogu obezbijediti veći broj vozila, a podsjećamo da organizacija redova vožnje na kantonalnim linijama predstavlja zakonsku nadležnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, podsjetili su.

I pored, kako su naveli, nedovoljne kapacitiranosti sanitarne inspekcije, koja je zadužena za nadzor nad provođenjem higijensko-epidemiloških mjera, opredjeljenje KUIP-a je i dalje prioritetno poduzimanje svih aktivnosti kojima se štiti zdravlje građana Kantona Sarajevo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*