Radionica ”Rezultati zrakoplovnog snimanja”

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu organizuje radionicu ”Rezultati zrakoplovnog snimanja”, u okviru predstavljanja rezultata rada na projektu ”Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”.

Radionici će prisustvovati predstavnici Komisije za deminiranje u BiH, centara za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske i HCR Centra za testiranje, razvoj i obuku, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

Tokom ove radionice bit će predstavljeni rezultati snimanja bespilotnim letjelicama sistema RMA i Geoarheo i helikopterom Gazela, te usklađivanje plana za terensku provjeru uticaja klizišta, bujica i poplava na minski sumnjivim lokacijama.

Centri za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije, identificirali su potrebu da se istraže karakteristike protivminskog djelovanja nakon poplava, uspostavi koncept za regionalni odziv u krizi, te da se osigura razvoj i implementacija nove primjerene tehnologije za protivminsko djelovanje, kao i izgradnju novih kapaciteta.

Sredstva za implementaciju projekta osigurala su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Radionica predstavlja finalizaciju prve faze projekta započetog u septembru 2014. godine, saopćio je Centar za uklanjanje mina u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*