Upriličeno dokumentarno veče s doajenom bh. novinarstva Salihom Brkićem

Pod okriljem manifestacije “Dani audiovizuelnog naslijeđa”, koju JU BKC Tuzlanskog kantona organizuje od 26. do 28. oktobra 2020. godine, sinoć je održano “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem”.

Salih Brkić je višestruko nagrađivani ratni reporter koji, iako u mirovini, aktivno radi na snimanju dokumentarnih filmova i realizuje projekt “Sjećanje Srebrenica – da se nikad ne zaboravi i ne ponovi”, saopćeno je iz BKC TK.

Brkić je govorio o svojim novinarskim počecima u rodnom Mostaru i Stocu, svom reporterskom putu na kojem je izvještavao o stravičnoj rudarskoj nesreći u Dobrnji, sa ratišta u Hrvatskoj, događajima u Podrinju koju su nagovještavali agresiju na BiH, do izvještaja o genocidu u Srebrenici, koji su i danas u fokusu njegovog profesionalnog djelovanja.

Gosti su imali priliku vidjeti dokumentarni film Saliha Brkića “Lampa iz špilje Pola”, koji je samo dio dokumentarnog materijala u vlasništvu Saliha Brkića, većim dijelom na zastarjelim nosiocima slike i zvuka, a koji čeka digitalizaciju kako bi bio sačuvan od trajnog uništenja.

Manifestacija je počela projekcijom filmova Alije Vokića “Lanac za vješanje” i “Crno bijela slika” koji su prikazani studentima RGGF-a i Odsjeka žurnalistika Filozofskog fakulteta u Tuzli, a završava danas Panel diskusijom “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”.

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona se obilježavanjem “Dani audiovizuelnog naslijeđa” pridružio brojnim evropskim i svjetskim ustanovama kulture, arhivima, medijskim kućama i filmskim udruženjima, koji obilježavaju 27. oktobar – Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*