Lagumdžija razgovarao s Ban Ki-moonom

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se jučer, tokom radne posjete New Yorku, s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom, stalnom predstavnicom Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u ambasadoricom Samanthom Power i stalnim predstavnikom Narodne Republike Kine pri UN-u ambasadorom Liu Jieyiom.

Tokom odvojenih susreta Lagumdžija je Ban Ki-moona i ambasadore upoznao s političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, posebno o toku formiranja vlasti nakon održanih općih izbora i aktuelnim dešavanjima po pitanju pristupanja BiH u članstvo Evropske unije.

Sagovornike je detaljnije upoznao s Inicijativom za pokretanja i ubrzanje evropskih integracija BiH koja, kako je ocijenio, predstavlja veliku šansu za našu zemlju i njen evropski put.

Lagumdžija je ovom prilikom, između ostalog, naglasio da je poseban značaj inicijative u tome da podržava fokus na socio ekonomskim reformama u BiH, što će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i druge pozitivne efekte od kojih će direktnu korist imati upravo građani, kao i fokus na vladavinu prava i funkcionalnost države.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu, o globalnoj borbi protiv terorizma, kao i krizi u Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku.

Navedena pitanja su posebno razmotrena tokom susreta s ambasadorima stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lagumdžija i Ban Ki-moon su dosadašnju saradnju Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda ocijenili kao uspješnu i izrazili spremnost za njeno daljnje jačanje.

Lagumdžija se uime bh. građana generalnom sekretaru UN-a zahvalio na sveukupnom angažmanu koji su UN putem svojih agencija uložili na pružanju hitne pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima BiH kao i za napore koje ulaže u cilju otklanjanja njihovih posljedica.

Generalnog sekretara UN-a Lagumdžija je upoznao i s novim poplavama koje pričinjavaju ogromne štete, te zatražio pomoć UN-a u uspostavljanju sistema prevencije od elementarnih nepogoda.

U razgovoru s ambasadoricom Samanthom Power najviše pažnje je posvećeno novoj evropskoj inicijativi za Bosnu i Hercegovinu, regionalnoj saradnji, te o adekvatnom obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici kao važnom simbolu drugačije, sigurne i prosperitetne budućnosti na širim prostorima.

– Ubrzavanje evropskog, a naročito NATO puta Bosne i Hercegovine je ključni preduvjet regionalne stabilnosti – istaknuo je Lagumdžija.

Razgovor s ambasadorom Liu Jieiyom je protekao u podršci daljnjoj ekonomskoj saradnji i većem prisustvu Kine u razvojnim projektima u regionu kao i Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*