Bivši agent FBI-a: CIA je mogla spriječiti napade na WTC

Napadi na Svjetski trgovinski centar (WTC) 11. septembra 2001. mogli su se spriječiti, otkriva specijalni agent FBI-a koji je 2008. izgubio posao.

U razgovoru s kolumnistom Newsweeka, Džefom Stejnom, bivši specijalni agent FBI-a Mark Rosini ispričao je kako su teroristi koji su oteli četiri aviona te izveli napad na Njujork i Vašington zapravo izmakli nadzoru CIA i FBI-a.

Rosini tvrdi da je dobio direktnu naredbu od CIA da se s informacijama o dvojici terorista odgovornih za rušenje “blizanaca” ne javlja u sjedište FBI-a. Informacija koju je imao tad bila je da su ušli na teritoriju SAD-a.

U izvještaju američke vlade okrivljuje se na nejasan način propust obavještajnih službi za te terorističke napade, u kojima je živote izgubilo oko 3.000 osoba. U izvještajima nije razjašnjeno zašto je CIA tajila podatke od FBI-a, jer su oni, u teoriji, mogli spriječiti te terorističke napade, prenosi Bisuness Insider.

Kad su se istražioci koje je ovlastio američki Kongres kod njega raspitivali o njegovom odnosu s jedinicom za Osamu bin Ladena, rekao im je da su on i njegov partner morali šutiti po naredbi iz CIA.

“Dalo se do znanja da se njima ne može vjerovati, da (istražioci Kongresa) žele nekome prišiti odgovornost, da nekog pokušavaju strpati u zatvor. Rekli su da istražioci nisu imali odobrenje znati šta se događalo na operativnom nivou… Kad su nas ispitivali, CIA je imala čovjeka u sobi koji nas je nadgledao”, rekao je Rosini.

On je 2004. ipak sve rekao FBI-u te kaže da žali što je poslušao direktivu CIA i što nije proslijedio informacije o dolasku Halida al-Mihdara u SAD. CIA je Mihdara pratila dotad već neko vrijeme, a FBI su o svemu obavijestili tek u ljeto 2001, kad su izgubili trag njemu i Navafu al-Hazimiju, drugom otmičaru aviona i teroristi.

Rosini ističe da je Mihdar bio globalno poznat terorista, koji je bio i predmet više diplomatskih depeša. CIA je dozvolila da napusti SAD i vrati se u Jemen na rođenje svog djeteta, te potom nazad u SAD, dodao je Rosini.

Nekoliko visokih američkih zvaničnika javno je izrazilo sumnje u CIA verziju događaja koji su doveli do terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su zauzvrat promijenili bezbjednosnu kartu svijeta, te pokrenuli brojne nove sukobe, prenosi Dnevnik.hr.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*