Duplo više požara u Amazonu u odnosu na prošlu godinu

Za razliku od oktobra 2019. godine, u najvećoj svjetskoj prašumi Amazonu, u oktobru 2020. godine zabilježeno je duplo više požara, rezultati su analize Instituta za svemirska istraživanja Brazila. Prema dostupnim podacima, ove godine je zabilježeno 17.326 požara za razliku od oktobra prošle godine kada je ovaj broj iznosio 7.855.

Pored ovog broja, satelitski snimci su zabilježili i 2856 požara u močvarnoj regiji Pantanal što predstavlja najveći broj požara u posljednjih 30. godina.

Mariana Napolitano, predsjednica Svjetske fondacije za prirodu saopštila je kako su i pored odluka vlade, mnogi požari bili podmetnuti.

“Nakon krčenja prašume, počinitelji su podmetali vatru kako bi očistili teren. U posljednjim danima, požari su se smanjili uslijed kiše ali ne možemo se u potpunosti osloniti na promjenu vremena”, rekla je Napolitano.

Iako je brazilska vlada na čelu sa predsjednikom Bolsonarom poduzela određene mjere kako bi spriječila nove požare, mjere se nisu pokazale učinkovitim, a situacija se prema podacima još više pogoršala.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*