Ukrajina optužuje vojne trupe Rusije za invaziju, Rusi poručuju “halucinirate”

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da vrši napade na njihove snage u borbama na području istočne Ukrajine. Glasnogovornik vojske Ukrajine Andriy Lysenko kazao je da regularne ruske jedinice napadaju regiju Luhansk koja je većinom pod kontrolom pobunjenika.

Teške borbe vode se u blizini grada Slovyanoserbsk, kazao je.

Rusija negira ove optužbe i tvrdi kako nije poslala svoje trupe u Ukrajinu, ali priznaje da postoje “volonteri” koji se bore na strani pobunjenika u toj zemlji.
Glasnogovornik Oružanih snaga Rusije Igor Konashenkov odbacio je ukrajinske izvještaje kazavši da su to “halucinacije o ruskoj invaziji”.

“Regularne vojne formacije koje su sastavni dio vojske Rusije napale su vojne jedinice Ukrajine na sjeveru antiterorističke operativne zone. Borba teškim naoružanjem se nastavlja u blizini kontrolnih tačaka 29 i 31”, rekao je Lysenko misleći na područje okolo Slovyanoserbskog i Luhanskog.

Kazao je da su ukrajinske trupe zaustavile prodor Rusa i da drže područje pod kontrolom, ali da je situacija izuzetno ozbiljna, prenosi BBC.

Međunarodni posmatrači u istočnoj Ukrajini upozorili su na ozbiljno narušavanje sigurnosti dok se borbe intenziviraju u Luhanskom i Donjecku. Napadi su se proširili i na gradove, a najveći strah vlada zbog civila, posebno djece, čiji su životi ugroženi.

Više od 4.800 osoba ubijeno je otkako su pobunjenici preuzeli kontrolu u ovim dijelovima Ukrajine u aprilu prošle godine. Više od milion civila je raseljeno, a veliki broj preselio se u Rusiju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*