Donald Trump deseti predsjednik SAD-a bez drugog mandata

Donald Trump izgubio je izbore za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i tako postao deseti po redu predsjednik koji nije uspio ostvariti drugi mandat.

Kroz historiju SAD-a, ovaj kuriozitet dešavao se deset puta, a ono što je zanimljivo jeste činjenica da je ovo prvi put nakon 1992. godine da imamo ovakvu situaciju.

Prvi slučaj da dotadašnji predsjednik nije izabran za drugi mandat dogodio se 1801. godine kada John Adams nije uspio pobijediti protukandidata Thomasa Jeffersona.

U novijoj historiji, ovakav slijed događaja dogodio se dva puta i to 1981. godine kada je Jimmy Carter izgubio izbore za drugi mandat od Ronalda Reagana, i 1992. godine kada je George Bush stariji izgubio izbore od Billa Clintona.

Od tada, američki predsjednici većinom su uspijevali ostvariti i drugi mandat. Sve do sada, kada Donald Trump, nakon prvog mandata 2016. godine, nije ponovo izabran za predsjednika ove države.

Predsjednici koji nisu uspjeli ostvariti drugi mandat na čelu SAD-a su: John Adams, John Quincy Adams, Martin Van Buren, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William Taft, Herber Hoover, Jimmy Carter, George Bush stariji i Donald Trump.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*