Biračka mjesta u Tuzli otvorena na vrijeme, pravo glasa ima 111.707 građana

Biračka mjesta na području Tuzle jutros su otvorena na vrijeme, potvrđeno je iz Gradske izborne komisije.

Iz Gradske izborne komsije su naveli da je jedino na biračkom mjestu 050A088 koje se nalazi u Osnovnoj školi Simin Han došlo do kašnjenja od 20 minuta zbog malo dužeg brojanja zaprimljenih glasačkih listića. Glasanje na ovom biračkom mjestu će se produžiti za vremenski period u dužini trajanja kašnjenja.

Na svim izbornim mjestima shodno epidemiološkoj situaciju primjenjuju se sve neophodne mjere prevencije. Svi birači dolaze sa zaštitnim maskama na licu, a dok čekaju u redu za glasanje obavezno drže propisanu fizičku distancu te im se mjeri temperatura.

Po ulasku na biračko mjesto, kao i pri izlasku obavezno se vrši dezinfekcija ruku kako bi se izbjegla opasnost od mogućeg širenja koronavirusa.

Na području Tuzle za ovogodišnje lokalne izbore formirano je 159 redovnih biračkih mjesta, a registrovano je 111.707 građana s pravom glasa.

Predsjednica Gradske izborne komisije Slađana Krajina za Klix.ba kaže da je na prostoru Tuzle formirano i 13 redovnih mobilnih timova, od čega je 11 za glasače koji nisu u mogućnosti doći na birališta zbog bolesti ili starosti te po jedan za Dom penzionera i Kazneno-popravni zavod.

Epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ove godine je nametnula i formiranje šest posebnih mobilnih timova za glasače koji su pozitivni na SARS-Cov-2 ili se nalaze u izolaciji.

Krajina nam pojašnjava da članovi ovih mobilnih timova neće ulaziti biračima u kuće ili stanove, naglasivši da svi oni koji glasaju na ovakav način, svoje pravo će ostvariti na kovertiranim glasačkim listićima koji se izuzimaju sa redovnih biračkih mjesta.

“Osobe pozitivne na COVID-19 glasaju isključivo putem drugog lica, a birači koji su u izolaciju u svome domu, glasaju lično, osim kada na njihov zahtjev predsjednik mobilnog tima odobri glasanje putem drugog lica”, pojasnila nam je Krajina.

Također, Krajina navodi da članovi posebnih mobilnih timova mogu ulaziti samo u ustanove u kojima su hospitalizirani birači oboljeli od COVID-19, izuzev ako odlukom nadležnog organa ulaz u ustanovu nije zabranjen.

“Međutim Gradska izborna komisija Tuzla nije primila nijedan zahtjev za glasanje birača koji se nalazi na bolničkom liječenju”, naglašava Krajina.

Tuzlaci će danas izabrati svog gradonačelnika, a za ovu poziciju se bori šest kandidata, odnosno Jasmin Imamović iz SDP-a, zatim Vahid Jusufović koji je kandidat SD-a i DF-a, Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke, Sead Avdić iz BPS-a, Alen Kamerić iz PDA te nezavisni kandidat Halid Žigić.

Na 23 stranačke liste nalazi se 606 kandidata za Gradsko vijeće, a tu je još o jedna nezavisna kandidatkinja, uz deset kandidata nacionalnih manjina.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*