Dom zdravlja u Sarajevu napravio Plan pripravnosti: Optimiziraju rad stomatologa i specijalista

Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo će uskoro dobiti Plan pripravnosti čiji je cilj optimiziranje postojećih kapaciteta, pogotovo kada su u pitanju oni kadrovi koji su imali smanjen broj pruženih usluga tokom epidemije.
Najveći teret u domovima zdravlja je na porodičnoj medicini i srednjem stručnom kadru, dok je manji obim posla zabilježen u okviru specijalističkih službi i stomatologije.

Početkom epidemije je stomatolozima propisano da rade samo akutna krvarenja usne duplje i lom zuba. Broj tih usluga je mali, zbog čega je njihov rad odmah na početku epidemije optimizovan.

Specijalisti i dio srednjeg kadra stomatologije za vrijeme pandemije uglavnom rade na trijažnim punktovima, međutim mišljenje zdravstvene inspekcije je naredilo da oni tu ne mogu biti nosioci posla.

Njih 147 stomatologa je, s obzirom na pad pruženih usluga usljed obustave hladnog programa, pregrupisano tamo gdje u ovom trenutku ima više posla.

Novi plan koji je napravio Dom zdravlja, a treba da ga usvoje Krizni štab KS i Ministarstvo zdravstva, definiše poslove tako da rad svih bude optimiziran.

Zdravstveni radnici čije su usluge u ovom trenutku ispod norme će biti pregrupisani da rade administrativne poslove, na trijaži, da pomažu porodičnoj medicini ili da se javljaju na telefone.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*