U Japanu do sada najviše novozaraženih, Tokio proglasio najveći nivo upozorenja

U Japanu je u četvrtak potvrđen do sada najveći broj zaraženih u jednom danu, zbog čega je premijer pozvao na poseban oprez. Ministarstvo zdravstva Japana izvijestilo je o 2.179 novih slučajeva zaraze, što je do sada najveći broj s obzirom na to da je Japan prvi put potvrdio više od 2.000 novozaraženih u jednom danu što se smatralo maksimumom u ovoj državi od početka pandemije.

U poređenju s mnigim drugim zemljama, Japan se od početka pandemije dobro nosio s borbom protiv koronavirusa i u ovoj mnogoljudnoj zemlji je ukupno zaraženo 122.966 ljudi i preminule su 1.922 osobe.

Međutim, u posljednje vrijeme se bilježi porast slučajeva s crnim rekordima kako u cijeloj državi tako i u japanskoj prijestolnici Tokiju koji je najveći grad ove države.

U Tokiju je u četvrak potvrđeno 534 novozaraženih što je veoma visoka brojka pa su vlasti tog grada proglasile najveći nivo upozorenja. Prije ovog rekorda, u Tokiju je najveći broj zaraženih zabilježen u augustu.

Vlasti su pozvale zvaničnike ovog grada da poduzmu preventivne mjere s obzirom na to da ih brine predstojeći vikend, ali i putovanja zbog zimskih praznika.

Naređena je i reorganizacija medicinskih ustanova, odnosno, osiguravanje većeg broja kreveta u bolnicama te opremanje hotelskih soba u izolatorije za one koji imaju blage simptome zaraze, a sve to prije nego što se ubrza širenje zaraze.

Premijer Yoshihide Suga rekao je da je naložio ministrima da učine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili eskalaciju zaraze i pozvao na obavezno nošenje maski.

Dodao je da se zbog pooštravanja mjera poticaji za turizam i rad njegove vlade neće obustaviti.

Vladini službenici se nerado odlučuju za smanjenje poslovanja u vrijeme dok se ekonomija zemlje još oporavlja.

Međutim, ukoliko se svi previše “opuste” to bi moglo zakomplikovati stvari s obzirom na to da je u Tokiju naredne godine planirano održavanje Olimpijskih igara koje je već jednom pomjereno zbog pandemije, piše ABC News.

Japan je proglasio vanredno stanje u aprilu i maju ove godine tražeći neobavezno ostajanje kod kuće i zatvaranje kompanije. Zahvaljujući toj mjeri broj novih slučajeva je zustavljen, čak iako su mnogi i dalje putovali, izlazili u parkove, hranili se u restoranima koji su ostali otvoreni uprkos mjerama.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*