Okončan pretres AU u BiH, odštampane diplome pronađene u privatnom stanu

Pretres prostorija Američkog univerziteta u BiH u BKC Tuzla je okončan, a izuzeta je materijalna dokumentacija, potvrdio je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović za Novinsku agenciju Patria. 

On je kazao da su pretresi koji su počeli prije dva dana izvršeni po nalogu Tužilaštva TK, a po naredbi Općinskog suda Tuzla. Izvršen je pretres određenih stambenih objekata iz kojih je izuzeta određena dokumentacija.  Arnautović nije mogao govoriti više detalja s obzirom da i postupajući tužilac treba pregledati prikupljeni materijal. 

Kako Patria saznaje u privatnom stanu su pronađene odštampane diplome Američkog univerziteta u BiH, a koje su trebale biti u prostorijama AU u BiH. 

Tužilaštvo TK otvorilo je predmet po više prijava s obzirom da se studentima završnih godina nisu izdavale diplome dok ne plate 1.500 KM dodatnih troškova koji uopšte nisu predviđeni ugovorom o studiranju. 

Osnivač i predsjednik AU u BiH Denis Prcić u mailovima koje je slao studentima, a koje je Patria već objavljivala tražio je po 1.500 KM od svakog studenta za navodnu američku reakreditaciju AU u BiH koja košta 450.000 KM. Postojeća akreditacija bila je važeća do kraja ove godine stoga su studenti sve prijavili američkoj akreditacijskoj kući ACICS, a Prcić je krajem oktobra dobrovoljno zatražio povlačenje akreditacije jer je ACICS počeo istragu. 

Prema izvorima NAP-a svi oni koji su uplatili 1.500 KM dobili su diplome, dok studenti koji su odbili platiti nazivajući to iznudom novca još uvijek su bez diploma. 

Istragu o Američkom univerzitetu u BiH i svim neregularnostima osnivača Denisa Prcića vodi i Tužilaštvo BiH. Riječ je o obimnom predmetu s obzirom da AU u BiH postoji od 2005. godine, dok on u Sarajevu ne postoji niti je tako registrovan, a upisivao je studente u Sarajevu gdje su i slušali nastavu. 

AU u BiH jeste osnivač Američke škole za ekonomiju u Sarajevu, ali brojni studenti nisu upisali tu školu već druge fakultete AU u BiH što će se ispostaviti da je bilo nelegalno.    

(nap)
 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*