Kurz: Austrija želi brz prijem Balkana u EU

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurtz izjavio je u srijedu u Skoplju da Austrija želi brz prijem čitave regije Balkana u europske i euroatlantske organizacije.

Kurtz je u razgovoru s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim potvrdio potporu Austrije članstvu Makedonije u Europskoj uniji i NATO, navodi se u priopćenju ureda makedonskog premijera.

U razgovoru s predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, Kurtz je rekao da je puna integracija regije Zapadnog Balkana u euroatlantske institucije od strateškog interesa za Makedoniju i dodao da će Austrija nastaviti igrati aktivnu ulogu u procesu pridruživanja te države EU, priopćeno je iz ureda makedonskog predsjednika.

Ivanov i Kurtz su se složili da su europske integracije država Zapadnog Balkana ključni preduvjet za trajnu stabilnost i prosperitet regije, prenijela je MIA.

Ivanov je zahvalio voditelju austrijske diplomacije na potpori europskim težnjama Makedonije i izrazio nadu da će se ona nastaviti u budućnosti u pravcu deblokade procesa integracije, navodi se u priopćenju.

Makedonija ima europsku budućnost, ali to znači da je neophodno da dugogodišnji spor oko imena te države bude razriješen, rekao je Kurtz na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim, javlja Tanjug.

“Spor oko imena traje predugo i njegovo nerješavanje je štetno za Europu i za dvije države (Makedoniju i Grčku). Dvije države imaju mnogo važnija pitanja rješavati pretežno u sferi gospodarstva i reformi koje trebaju voditi ka prosperitetu”, istaknuo je Kurtz.

Kurtz je izrazio optimizam da će proces biti ubrzan nakon izbora u Grčkoj i dodao da je Austrija spremna da u tom procesu pomogne.

U međuvremenu, Makedonija treba nastaviti s reformama i oporba treba vratiti u parlament kao mjesto političkog dijaloga, kazao je Kurtz.

Kurtz je rekao da Austrija ima investicije od oko 437 milijuna eura u 50 tvrtki u Makedoniji i da je drugi po veličini investitor u toj državi

Poposki je rekao da će Austrija biti domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. kolovoza koja će pomoći daljnjem unprjeđenu regionalne suradnje i infrastrukture.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*