U akciji „Potencijal“ pripadnici SIPA-e lišili slobode šest osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (21.1.2015. godine) u operativnoj akciji „Potencijal“ slobode lišili šest osoba zbog nedopuštene trgovine lijekovima i trgovine ljudima, te pretresli objekte na 12 lokacija na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčko distrikta, Ugljevika i Mrkonjić Grada. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Slobode su lišene osobe inicijala N.Đ. (1992), S.S. (1967), E.M.I. (1975), M.S. (1967), D.S. (1972) i S.M. (1990) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 212. KZ BiH „Nedopuštena trgovina“, krivičnim djelom iz člana 219. KZ RS “Proizvodnja i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje“ i krivičnim djelom iz člana 186. KZ BiH „Trgovina ljudima“ .

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, čija proizvodnja, trgovina i stavljanje u promet nije dozvoljeno bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Tuzle su, prilikom pretresa jednog objekta, na licu mjesta zatečene četiri ženske osobe, potencijalne žrtve trgovine ljudima, koje su na adekvatan način zbrinute.

Akciji „Potencijal“ prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje je dokumentirana nedopuštena trgovina lijekovima iz Indije u BiH i trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Regionalni ured Banja Luka, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*