Košarkaši BiH deklasirali Bugarsku i otvorili put za plasman na Eurobasket

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Bugarske u sklopu kvalifkacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 88:49 i tako otovorila u potpunosti vrata za odlazak na Eurobasket.

Najbolji bh. košarkaši predvođeni selektorom Vedranom Bosnićem ubilježili su važnu pobjedu u trećem kolu kvalifikacija u dvorani hotela Hills na Ilidži. Pobjeda je došla vrlo uvjerljivom igrom i zalaganjem, te niti u jednom momentu nije dolazila u pitanje.

Igrači BiH protivnicima u prvih skoro pet minuta meča nisu dozvolili niti jedan poen, te je Bugare doslovno ‘tjerala’ da se bore za svaki poen. Roberson, Kamenjaš, Sulejmanović i Atić kao nositelji igre kontrolisali su igru i u napadu i u odbrani te se na prvu pauzu otišlo rezultatom 22:11.

U drugom periodu igre ekipa BiH je igrala još agilnije i bolje, pogotovo u segmentu tranzicije iz odbrane u napad, odakle je došlo mnogo poena na konto domaćina. Također, Kamenjaš i Sulejmanović su bili dominantni faktor ispod obruča, kako u napadu, tako i u odbrani, što je također doprinijelo vrlo uvjerljivoj, dominantnoj i lepršavoj igri bh. tima. Rezultat na poluvremenu je najbolji pokazatelj toga.

Bugari su u drugoj četvrtini postigli samo 10 poena, naspram 23 BiH – te se na odmor otišlo rezultatom 45:21.

Najefikasniji nakon prvih 20 minuta u timu BiH bio je Kamenjaš, sa 10 poena, Sulejmanović je dao osam uz isto toliko skokova, Roberson je dao šest, Atić također, dok su Vrabac i Gogić ubacili po pet. Kod bUgara je Bost ubacio sedam.

Bugari su u treću četvrtinu ušli nešto agresivnije, uspjeli su napraviti i seriju od 7:0, ali u odbrani nisu imali rješenja za vrlo raspoložene visoke igrače BiH, ali i jako dobru vanjsku liniju. 

Na 3:43 do kraja treće četvrtine Bugari su uspjeli smanjiti prednost na 20 poena razlike i popraviti generalno loš dojam koji su ostavili u ovom meču. Ipak do kraja četvrtine su iskočili Atić, Penava i Čampara koji su za Bugare ovaj meč učinili nedostižnim. Pred posljednju dionicu susreta rezultat je glasio 67:39.

U posljednjem dijelu meča Bugari su slamku spasa tražili vanjskim šutem, koji nikako nije išao ovaj tim – dok je BiH mirnom završnicom ovjerila drugu pobjedu u kvalifikacionom ciklusu.

Konačan rezultat glasio je 88:49.

Najefikasniji igrač susreta bio je Bugarin Bost, koji je dao 13 poena. Kamenjaš je kod BiH dao 12, Roberson 11, Sulejmanović 10, koliko je postigao i Milošević. Treba napomenuti da je Sulejmanović imao i 11 skokova, čime je kompletirao double-double učinak.

Ovom pobjedom BiH u kvalifikacijama ima isti omjer kao i Grčka u grupi H, sa dvije pobjede i jednim porazom.

Bitno je napomenuti da je u grupi H gdje se nalazi i BiH ranije završena utakmica Grčke i Latvije, a slavili su gosti sa 77:66.

Ovo je prva od dvije kvalifikacijske utakmice koje će BiH odigrati, a naredni susret je sa Latvijom u istoj dvorani 29. novembra u 21:00 sat.

Podsjetimo, BiH je nakon prva dva kola ostvarila polovičan učinak. Na startu kvalifikacija ostvarili su pobjedu u gostima protiv Latvije rezultatom 62:61, dok su u drugom susretu poraženi na domaćem terenu od Grčke sa 70:65.

Selektor Vedran Bosnić večeras nije mogao računati na nekoliko standardnih reprezentativaca, prije svega NBA dvojca Jusufa Nurkića i Džanana Musu. Također, neće nastupiti ni Andrija Stipanović koji je u izolaciji zbog koronavirusa, Miralem Halilović se oporavlja od povrede, dok se Nemanja Gordić nije odazvao na poziv Košarkaškog saveza BiH.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*