Sastanak u ŽFBiH – zatražena bezuvjetna blokada računa

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) i predstavnici svih sindikata u ŽFBiH danas su se, na sastanku u Sarajevu, složili da je neophodno zatražiti hitnu i bezuvjetnu deblokadu transakcijskih računa ovog preduzeća od Porezne uprave FBiH.

Nakon toga, Uprava ŽFBiH zajedno s Federalnim ministarstvom finansija i Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija treba iznaći modus na koji će način Vlada FBiH isplatiti dugovanja Željeznicama FBiH od 179 miliona KM, navode iz Željeznica FBiH.

Nadzorni odbor ŽFBiH sazvao je hitan sastanak s predstavnicima Uprave ŽFBiH i sindikata u ŽFBiH povodom blokade transakcijskih računa Željeznica FBiH od Porezne uprave FBiH koja je stupila na snagu 15. januara.

Predsjednik Nadzornog odbora ŽFBiH Jadranko Stojkić naglasio je da prihvata informaciju Uprave ŽFBiH o uzroku nastalih poreznih dugovanja, te izrazio podršku Upravi u nastojanjima da u pregovorima s Vladom FBiH prevaziđe tešku situaciju.

Svi prisutni izrazili su zabrinutost zbog ovakvog poteza Porezne uprave FBiH, naročito imajući u vidu da bi ovakav postupak mogao dovesti u kolaps kompletnu privredu u BiH.

Predstavnici sindikata također su izrazili punu podršku Upravi FBiH i istakli da im nije stalo da organiziraju štrajkove, već da zajedničkim nastojanjima zaštite ne samo radnička prava uposlenih u ŽFBiH već i da zaštite imovinu preduzeća.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*