MVPBiH pozdravlja napore na uspostavi trajnog i održivog mira u Libiji

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVPBiH) pozdravlja i podržava sve napore međunarodne zajednice, institucija i organa UN-a, EU-a i drugih organizacija, u cilju postizanja trajnog i održivog mira u Libiji.

BiH je opredijeljena za dijalog i razgovore i u tom će pravcu i dalje beskompromisno istrajati.

BiH posebno pozdravlja napore Ujedinjenih naroda, kao relevatnog odredišta, na kojem se dijalogom i općom suglasnošću treba dogovoriti o rješavanju sukoba i krize u Libiji.

BiH također pozdravlja napore Europskog parlamenta i drugih institucija Europske unije u cilju rješavanja libijske krize.

MVPBiH poziva sve sukobljene strane u Libiji da u okviru napora UN (Ženevski dijalog) pronađu mirno rješenje, uz zalaganje za svaki vid dogovora koji bi doveo do prestanka sukoba, rješavanja humanitarne krize i uspostave trajnog mira i prosperiteta prijateljske države Libije.

BiH također izražava podršku međunarodnoj zajednici da istraje u borbi protiv terorizma, te zaštiti ljudskih prava.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ističe da je rješavanje svih otvorenih pitanja od ključnog značaja za postizanje dugoročnog dogovora i rješenja za sva krizna područja, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*