Foto: nap.ba

SDP će 31. januara odlučit da li će imati kandidata za potpredsjednika FBiH

Nakaradni Izborni zakon FBiH, te politička domišljatost SDP BiH da pažljivo matematički izračuna prilikom sačinjavanja lista za kantonalne skupštine koliko će predložiti i na kojim pozicijama kandidata iz reda srpskog naroda, dovela je do apsurdne situacije u Parlamentu Federacije BiH, piše novinska agencija Patria.

Tako je SDP koji u Predstavničkom domu ima 12 zastupnika uspio da u Domu naroda ima čak šest od 13 izabranih delegata u Klubu Srba. Ova opoziciona stranka, koja je na izborima 2014. godine doživjela potpuni debakl „glavna“ je u Klubu Srba, a time i ključ izbora izvršne vlasti Federacije BiH.

Demokratska fronta ima 14 zastupnika u Predstavničkom domu, a samo jednog delegata u Klubu Srba.

I sada je sve zapelo na izboru potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. DF je predložio nestranačkog Slobodana Šoju, koji na posljednjoj sjednici nije imao „četiri potpisa“ delegata iz Kluba Srba za kandidaturu, a SDP nije predložio svog kandidata.

Kako god to izgledalo, matematika je neumoljiva i ne ide nimalo naruku vladajućoj koaliciji.

No, ako SDP, koji sada drži ključ formiranja vlasti u FBiH, a time i državne u svojim rukama, predloži svog kandidata onda mora napraviti politički dogovor sa SDA – HDZBiH – DF koalicijom, za podršku u Predstavničkom domu, gdje su većina.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić preko Facebooka iz Katara je poručio da se ne čeka na njegov povratak u BiH kako bi se vlast formirala, te da vladajuća koalicija laže i da je nesposobna formirati vlast.

Istina je ipak sasvim drugačija, ma koliko to Nikšić negirao. Upravo se čeka on kako bi se napravio dogovor sa Željkom Komšićem, ali i Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Ili da koalicija pokaže svoju fleksibilnost, djelom dokaže da je za brzu uspostavu vlasti i prihvati SDP-ovog kanidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, ili da prođe DF-ov nestranački kandidat, a da se zauzvrat „nešto“ od kolača vlasti ( direktorske pozicije, članstva u upravnim i izvršnim odborima) ponudi i SDP-u, kako bi se napokon okončao proces formiranja vlasti na čije kašnjenje su već počeli kritički gledati i zvaničnici Evropske unije.

Kakav će stav zauzeti SDP znat će se 31. januara na sjednici Glavnog odbora, koji jedini može promijeniti dosadašnju odluku da ova stranka ne učestvuje u vlasti, odnosno ne daje svoje kandidate za zakonodavnu i izvršnu vlast.

To znači da formiranje vlasti u Federaciji BiH neće biti moguće prije februara.

(NAP)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*