Pogledajte spisak: Da li u BiH ima lijekova koji se povlače iz apoteka u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) privremeno je obustavila stavljanje u promet devet lijekova zbog odstupanja od načela dobre kliničke prakse, a to su uradili na preporuku Europske agencije za lijekove (EMA), objavila je HINA.

Iz apoteka u Hrvatskoj se povlače Belupov “Alerdin” (od 2,5 mg i 5 mg), PharmaSov “Escitalopram” (10 mg), JGL-ov “Escontral direkt” (2,5 mg i 5 mg), Alkaloidov “Rexocef” (200 mg), Fidifarmov “Sinalerg” (5 mg), PharmaSov “Tramadol/Paracetamol” (37,5 mg/325 mg), te Sandozov “Vazidin” (35 mg).

Iz Apoteka Sarajevo tvrde da se ovi lijekovi ne nalaze u njihovim apotekama, ali to ne znači da ih nema u nekim drugim apotekama BiH, naročito u manjim privatnim, piše bh. novinska agencija Patria.

U HALMED-u objašnjavaju da je klinička ispitivanja, na temelju kojih su ti lijekovi dobili odobrenje za stavljanje u promet, proveo GVK Biosciences na ispitivačkom mjestu Hyderabad u Indiji, gdje je naknadnom inspekcijom uočeno odstupanje od načela dobre kliničke prakse.

Riječ je o privremenoj obustavi koja će biti na snazi dok nositelji odobrenja ne dostave nove podatke, odnosno provedu nova ispitivanja na drugim ispitivačkim mjestima, kažu u HALMED-u te napominju da je riječ o mjeri opreza koja nije potaknuta sigurnosnim razlozima, prenosi NAP.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*