Larisa Cerić sportista godine BiH

Džudistkinja Larisa Cerić proglašena je sportistom 2014. godine u Bosni i Hercegovini u tradicionalnom 70. izboru Sportskog saveza BiH.

Višestruka prvakinja BiH u kategoriji preko 78 kilograma osvajala je medalje na gotovo svim velikim mađunarodnim takmičenjima na kojima je nastupala u prošlog godini. Na Evropskom prvenstvu osvojila je srebreno odličje, kao i na evropskom klupskom prvenstvu, te prvo mjesto na Evropskom kupu.

Na večerašnjoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu nagradu 23-godišnjoj članici Judo kluba Nippon iz Sarajeva uručio je član Predjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je bio pokrovitelj manifestacije.

Larisa Cerić je peti put je dobila priznanje i za najuspješniju sportistkinju u 2014. godini, dok je najuspješniji sportista karatista Admir Zukan, osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu i srebra na Prvenstvu Balkana.

Za najuspješniju državnu selekciju u sportskim igrama proglašena je rukometna rezentacija BiH. Nagradu za najuspješniju mušku ekipu podijelili su OKK Spars i STK Mostar, dok je najbolja ženska ekipa STK Spin 2012.

Za najupješnije juniora i juniorku BiH u 2014. godinu izbarani su karatista Anes Čongo, osvajač zlatne evropske medalje, te džudistkinja Aleksandra Samardžić, viceprvakinja na Olimpijskim igrama mladih i treplasirana na EP do 23 godine.

Najuspješniji trener je Branislav Crnogorac, selektor džudo reprezentacije BiH.

Posebno priznanje “Mirza Delibašić” dodijeljeno je mladom košarkašu Edinu Atiću.

Sportski savez BiH je nagradu za životno djelo dodijelio dugodišnjim sportskim radnicima Sabahudinu Fejziću i Zlatanu Hrelji.

Nagradu “Ambasador bh. sporta” dobio je nogometaš Miralem Pjanić, koji je, kako je naglašeno na ceremoniji, na najbolji način promovisao BiH u prošloj godini.

Najbolja ekipa u parolimpijskim sportovima je reprezentacija BIH u sjedećoj odbojci, osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj, dok je za naboljeg u konkureciji sportista-invalida proglašen Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Sportski savez BiH dodijelio je i priznanja za ostvareni rezultat u konkurenciji veterana, a dobitnici su atletičar Mehmedalija Bajrić i hrvač Islam Sadikaj.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*