Japanska sonda sakupila dovoljno uzoraka sa asteroida

Uzorci prašine koje je japanska sonda sakupila na asteroidu udaljenom oko 300 miliona kilometara od Zemlje su više nego dovoljni, rekao je jedan istraživač i dodao da je ostao bez teksta kada je kapsula otvorena prvi put.

Kapsula je stigla u Japan prošle sedmice, ali istraživači do sada nisu bili sigurni da li je sonda “Hajabusa 2” donijela bilo šta sa asteroida “Rjugu”.

“Cilj je bio da dobijemo 100 miligrama ili više, a to smo definitivno dobili”, rekao je Hirotaka Savada iz Japanske svemirske agencije.

On je dodao da nije mogao da progovori kada je prvi put pogledao uzorke.

“Mislim da sam u sljedećem trenutku počeo da vičem, stvarno se ne sjećam. Bilo je zaista drugačije nego što smo očekivali, dosta toga”, rekao je ovaj naučnik na konferenciji za novinare.

Smatra se da su asteroidi nastali u ranom dobu Sunčevog sistema, a naučnici kažu da bi uzorci mogli da sadrže organsku materiju koja je doprinijela nastanku života na Zemlji.

“Hajabusa 2” je kružio oko asteroida nekoliko mjeseci prije spuštanja, a potom je manjom količinom eksploziva napravio krater i sakupio krhotine. Nakon što je ispustila kapsulu na Zemlju, sonda je promijenila kurs i vratila se nazad u svemir.

Sljedeći korak je vađenje i pripremanje uzoraka, uključujući njihovo vaganje da bi se utvrdilo koliko je materijala dobijeno, nakon čega će početi njihovo analiziranje.

“Apsolutno smo uzbuđeni. Toliko toga možemo da naučimo iz ovoga”, izjavio je Sei Ičiro Vatanabe, profesor koji predvodi ovo istraživanje.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*