Crna Gora za dogovor o arbitraži s Hrvatskom, ali ne i s BiH

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u petak kako očekuje da će njegova zemlja dogovorom s Hrvatskom ići na arbitražu o Prevlaci, kao i da će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti, a spor s Bosnom i Heregovinom u slučaju Sutorina ocijenio je besmislenim i poručio da Crna Gora neće prihvatiti arbitražu o tome pitanju.

Vujanović je na jednoj crnogorskoj televizijskoj postaji, govoreći o slučaju Prevlake, potvrdio hrvatsko stajalište što ga je nedavno predočila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić da Zagreb i Podgorica dogovorom idu na međunarodni sud.

Istodobno je poručio da je za Crnu Goru priča o razgraničenju s BiH završena, nakon što je crnogorska vlada u lipnju prošle godine prihvatila ugovor o tome, te da je njegova odluka o odgađanju slanja veleposlanika u Sarajevo bila iznuđena. On smatra da će ovakvo stanje trajati sve dok službene institucije BiH budu osporavale granicu s Crnom Gorom.

“I ta aktivnost razgraničenja je za nas završena. Prema tome, mi nemamo više priče s BiH, ni o teritoriju, ni o graničnoj crti”, poručio je Vujanović.

“To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriju nećemo nikada pregovarati, da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde, i da nikada nećemo prekršiti arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice”, kazao je Vujanović.

On je uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“Samo može pokazati da BiH ne poštuje arbitražu Badinterove komisije, da ne poštuje svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koju je, kroz SRJ, priznala Crna Gora”, rekao je Vujanović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*