Građanima BiH mobitel bitniji od hljeba

Građani BiH, koji koriste usluge sva tri mobilna operatera u posljednja četiri mjeseca prošle godine razgovarali su 640 miliona minuta ili 10, 7 miliona sati, podaci su Regulatrone agencije za komunikacije BiH.

Više od 90 % stanovnika pretplatnici su mobilne telefonije. Nerijetko jedan korsnik ima više brojeva i aparata, a mobilne telefone imaju sve generacije.

Račun za mobilni telefon za mnoge je najveća stavka u mjesečnim režijama. Prostom računicom ukoliko bi cijena jednominutnog poziva koštala deset feninga građani BiH za četiri mjeseca na račune za mobilni telefon potrošili su 64 miliona maraka. Ide se čak do toga da mobilni ima primat i nad osnovnim životnim namirnicama, javlja ATV.

U prošloj godini u BiH je uvezeno pola miliona aparata vrijednih skoro 100 miliona maraka. Dopune za mobilne traženije su od cigareta i listića igara na sreću. Građani se žale na sve, osim na cijenu aparata i visinu računa.

“Za šest godina kako se intenzivno bavimo analizom cijena naročito komunlanih usluga i zajedničke potrošnje a u to računam i telefone, nismo imali nijednu prijavu ni na visok ni na pogrešno obračunat račun za mobilne telefone”., kazala je Snežana Šešlija iz Udruženja za zaštitu potrošača Doboj.

Prodaja mobilnih telefona bilježi svakodnevni rast, a primjedbe se odnose tek na neželjenu boju ili nedostatak funkcija.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*