Ivica Osim: “Još uvijek je Bosna poznatija po nogometu, nego po političarima”

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 ove nedjelje bila je posvećena temi “Sport i politika”, a uvodničar je bio Ivica Osim, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih nogometaša i trenera.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri Osim je zbog izvanredne tehnike dobio nadimak “Strauss s Grbavice” i bio miljenik publike.

Govoreći o temi, Osim je  naglasio da bh. sportisti imaju veliku ulogu u promociji svoje zemlje u svijetu.

“Što se češće pojavljujemo u Evropi i svijetu znak je da se nešto  dešava. Uspjesi naših reprezentacija u nogometu, rukometu, sjedećoj odbojci, uspjesi naših  katarista i drugih sportista   doprinose da se svugdje pominje ime naše države. Jasno je da od toga žive i političari, htjeli oni to priznati ili ne. Još uvijek je Bosna poznatija po nogometu, nego po političarima”, kazao je Osim.

U osvrtu na  “nacionalni ključ” u bh. sportu, Osim je kazao da je sport kao i sve u bh. drušvu podijeljeno nacionalno i politički.

“Od toga ne možemo pobjeći, nažalost tako je i u nogometu. Došli smo u jednu žalosnu situaciju  da moramo slušati, šta je ko radio za vrijeme rata, šta je neko rekao od onih za koje smatramo da su nam tada bili neprijatelji”, kazao je Osim.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil KUlenović  kazao je  da je  moto današnje teme bio osvrt na ono što BiH očekuje za dvije godine – Evropski olimpijski zimski festival maldih – EYOF (od 11 do 18. februara 2017.).

– Mi polazimo od toga da je nužno da bi uspjela ova olimpijada, više od 30 godina nakon naše slavne “sarajevske olimpijade”,  da se angažiraju svi politički i drugi faktori u  zemlji. Nije samo do sportaša i sportske volje nego, prije svega, do odgovrnosti države, da organizuje i pripremi ovo takmičenje- kazao je Kulenović.

Na sesiji Krugu 99 održane su i komemoracije posvećene 70.oj godišnjici holokausta, smrti Kemala Montena, kao i drugoj godišnjici smrti akademika Sulejmana Redžića.

Učesnici sesije  uputili su čestitku književniku Filipu Davidu, članu Kruga 99, koji je dobio  jednu od najvažnijih književnih nagrada na prostorima bivše Jugoslavije i regiona za knjigu “Kuća sjećanja i zaborava”.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*