Hoće li Zmajevi danas dobiti selektora? Savez želi okončati sagu, ali je upitno jedinstvo

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održat će se danas na Ilidži s početkom u 14 sati, a na njoj bi se trebalo raspravljati o izboru novog selektora naše reprezentacije. Podsjetimo, dio Stručne komisija za izbor selektora, koji čine Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, trebali su prošlog utorka podnijeti izvještaj o kandidatima za selektora, odnosno o razgovorima koje su obavili s pojedincima. Međutim, Spahić zbog porodičnih obaveza nije došao na sjednicu pa je izvještaj podnio samo Misimović.

Na kraju je NS BiH za danas (ponedjeljak) zakazao posebnu sjednicu o izboru selektora, a od ranije je poznato da za novog selektora BiH najbolje kotiraju bugarski trener Ivaylo Petev i proslavljeni bh. reprezentativac Sergej Barbarez.

Među kandidatima za nasljednika Dušana Bajevića spominjali su se još i Sergej Jakirović, Husref Musemić, Amar Osim, Marco Simone, Mehmed Baždarević, Ermin Šiljak te Aljoša Asanović, ali je teško vjerovati da će neko od njih biti izabran.

Kako saznaje Klix.ba, želja članova Izvršnog odbora NS BiH je da na današnjoj sjednici definitivno bude izabran novi selektor, a to bi se trebalo desiti samo pod uslovom da odluka bude jednoglasna i u tom slučaju neće biti preglasavanja.

Podsjetimo, za izbor selektora potrebno je više od dvije trećine glasova članova IO, što znači da za jednog kandidata bude najmanje 11 od 15 članova Izvršnog odbora.

Vrijedi podsjetiti da je Nogometni savez Bosne i Hercegovine 25. augusta održao Skupštinu na kojoj je izmijenjen Statut, a nedavno je objavio koje su promjene napravljene.

Najvažnija odluka je promjena člana 38, prema kojem su za kvorum i donošenje odluka i stupanja na snagu, potrebne dvije trećine glasova članova Izvršnog odbora, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH, a i tu glas moraju dati po jedan predstavnik iz kantonalnog i jedan predstavnik iz županijskog saveza.

Kako se ranije špekulisalo, Zvjezdan Misimović bi za novog selektora trebao predložiti Ivayla Peteva i nekadašnjeg asa Milana Marca Simonea, dok je Spahićev izbor legendarni Sergej Barbarez, pa će IO NS BiH imati težak zadatak da se usaglasi na današjoj sjednici.

Iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ranije su najavili kako im je želja i plan da novog selektora izaberu do kraja godine, a Zmajeve je u prethodnim mečevima s klupe vodio Dušan Bajević, a prije njega na selektorskoj poziciji bio je Robert Prosinečki. Nešto dalje u prošlosti selektori su bili Mehmed Baždarević i Safet Sušić.

Našu reprezentaciju u martu 2021. godine očekuje početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a Zmajevi će igrati u kvalifikacionoj grupi D gdje su još reprezentacije Francuske, Ukrajine, Finske i Kazahstana.

Reprezentacija BiH će kvalifikacije otvoriti gostovanjem Finskoj 24. marta naredne godine, a sedam dana kasnije u BiH dolaze svjetski prvaci Francuzi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*