Delegacija PSBiH na prvom redovnom zasjedanju PSVE u Strazburu

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) u sastavu Mladen Bosić, Senad Šepić, Milica Marković i Saša Magazinović učestvovat će od 26. do 30. januara na Prvom dijelu redovnog zasjedanja PSVE u Strazburu.

Kako je dnevnim redom predviđeno, na početku zasjedanja trebao bi se izvršiti izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, te imenovati članovi komiteta, nakon čega bi bila održana i komemorativna ceremonija u znak sjećanja na 70. godišnjicu oslobađanja Aušvica (Auschwitz), a moguće je da tokom ovog zasjedanja bude izvršen i izbor sudija u Evropskom sudu za ljudska prava.

Planirano je i da se obavi rasprava o zaštiti medijskih sloboda u Evropi, ravnopravnost i inkluziji osoba sa invaliditetom, te o zaštiti svjedoka kao neophodnog instrumenta u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma u Evropi.

Dnevnim redom predviđena je i zajednička rasprava o zaštiti prava na kolektivno pregovaranje, uključujući i pravo na štrajk, kao i rasprava o borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi, kao i o humanitarnoj situaciji u kojoj se nalaze ukrajinske izbjeglice i raseljene osobe.

Tokom zasjedanja delegacije će diskutirati i o izvještaju i aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta, posmatranju parlamentarnih i predsjedničkih izbora održanih u Tunisu, kao i parlamentarnih izbora održanih u Republici Moldaviji, te provedbi memoranduma o razumijevanju između Vijeća Evrope i EU i poštivanju obaveza i angažmana Crne Gore, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*