FUP nije upućen u premještanje migranata iz Bihaća na Bradinu

Izmještanje migranata iz bihaćkog kampa Lipa u konjičko mjesto Bradina je ponovo pokazalo nesposobnost nadležnih da odgovore na migrantsku krizu. Niko ne želi preuzeti odgovornost – svi upiru prstom jedni u druge. Transport velikog broja migranata je počeo danas, a u toku dana je objavljeno da će biti smješteni u mjestu Bradina – Općina Konjic. To je izazvalo nezadovoljstvo mještana Bradine koji su se već počeli okupljati kao znak protesta.

Zbunjujuće i proturječne informacije o transportu pristižu cijeli. U nekoliko navrata smo pokušali od odgovornih dobiti odgovore na ključna pitanja: ko koordinira premještanjem, ko je odgovoran, gdje će zaista migranti biti zbrinuti i kako će reagovati na protest stanovnika Bradine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK su za naš portal izjavili da su za transport migranata zaduženi Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman nam je izjavio da ova policijska agencija nije dobila dopis za navedeno i da je to u nadležnosti kantonalnih MUP-ova.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrdi da se premještanje vrši bez njihovog znanja. Ovo tvrdi i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je demantovao ministra sigurnosti Selmu Cikotića da je Vijeće ministara odlučilo da budu smješteni na Bradini.

Pokušali smo telefonski kontaktirati i Cikotića, ali, kako nam je kazao, nije bio u mogućnosti dati izjavu jer prisustvuje sastanku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*