GV Tuzla traži od Vlade i Parlamenta FBiH da što prije usvoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Tuzlansko Gradsko vijeće od 2007. godine kontinuirano šalje inicijative i urgencije za otklanjanje neravnopravnosti u raspodjeli javnih prihoda u odnosu na Grad Tuzlu i druge jedinice lokalne samouprave.

U povodu upornog insistiranja Gradskog vijeća Grada Tuzle na realizaciji aktivnosti za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, konačno su stručne službe Federalnog parlamenta reagirale i tražile pojašnjenje, saopćeno je iz Gradske uprave.

Kolegij Gradskog vijeća Grada Tuzle je, 22. januara ove godine, poslao u Parlament Federacije BiH ponovljenu Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda sa novim i još detaljnijim obrazloženjem prijedloga mjera i iniciranih zakonskih rješenja, kojim će se omogućiti između ostalog i ekonomska ravnopravnost svih građana u Federaciji BiH u raspodjeli javnih prihoda i veći nivo javnih prihoda za jedinice lokalne samouprave (Grad Tuzlu i druge jedinice lokalne samouprave).

Kako je navedeno u saopćenju, zatraženo je od Vlade i Parlamenta Federacije BiH da što prije uzmu u razmatranje inicijativu Gradskog vijeća Tuzla i usvoji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Savez općina i gradova Federacije BiH je, prihvatajući inicijativu Grada Tuzle i drugih općina i gradova u Federaciji BiH, sa svoje strane pokrenuo aktivnosti, komplementarne sa inicijativom Gradskog vijeća Tuzla da se promijeni sistem raspodjele javnih prihoda na način da se jedinice lokalne samouprave (uključivši i Grad Tuzlu) izuzmu iz otplate vanjskog duga, odnosno da svaki nivo vlasti otplaćuje kredit čiji je korisnik, a ne jedinice lokalne samouprave, koje kredit nisu ni koristile. O navedenom su obaviješteni 20. januara dopisom Saveza.

Pozivamo sve građane, organe i institucije da se pridruže aktivnostima Gradskog vijeća Grada Tuzle vezanim za izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda – navodi se u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*