Sindikat metalaca BiH traži hitno ukidanje ˝bijelog hljeba˝

Sindikat metalaca BiH uputio je Parlamentu Federacije BiH zahtjev za hitno formiranje nove vlasti na svim nivoima koju bi činili “odgovorni, čestiti, hrabri i sposobni ljudi, spremni da se što prije uhvate ukoštac s nagomilanim problemima koji prijete da industrijski sektor u potpunosti unište, i time bez posla ostave hiljade radnika”.

Također, Sindikat traži hitno usvajanje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH kojima će biti ukinuto pravo na tzv. “bijeli hljeb” svim bivšim nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti, jer smatraju da ta praksa predstavlja poniženje za sve građane i radnike u BiH.

Tvrde da bi taj novac, a riječ je o desecima miliona KM, bilo daleko korisnije uložiti u poticaj privredi, javne investicije i zapošljavanje, ili preusmjeriti prema Razvojnoj banci FBiH radi davanja povoljnih kredita privredi, od čega bi imali koristi radnici, država kroz poreze, penzioni i zdravstveni fond te socijalne kategorije.

– Znamo da Vas čeka nimalo lagan zadatak. Međutim, dok ste se borili za vlast uoči oktobarskih izbora znali ste kakvi vas problemi očekuju. Zato od vas očekujemo rješenja, i ne zanimaju nas nikakvi izgovori. Hoćemo li do tih rješenja doći zajednički i dijalogom, ili na ulici, izbor je vaš – navedeno je u saopćenju Sindikata metalaca BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*