Senat konačno ukinuo veto na Zakon o odbrani SAD-a, republikanci Trumpu okrenuli leđa

Senat je u petak izglasao poništavanje veta na Zakon o odbrani odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, čime su mu i republikanci okrenuli leđa s obzirom na to da je podrška za usvajanje zakona bila veća nego je potrebno.

Naime, Senat je s 81 glasom “za” i 13 “protiv” na vanrednoj sjednici 1. januara usvojio proračun od 740 milijardi dolara, uprkos “prigovorima predsjednika”.

S obzirom na to da je Zastupnički dom učinio isto u ponedjeljak, tekst Zakona je definitivno usvojen.

Većina republikanskih zastupnika glasala je poput demokrata, usprotivivši se tako Trumpu iako je on dosad uvijek bio ponosan na njihovu podršku.

Upravo je ovaj veto bio ispit za republikance da li će usvojiti Zakon ili ponovo stati na Trumpovu stranu.

Trump je na odlasku stavio 23. decembra prošle godine veto na Zakon za odbranu SAD-a, u visini od 740,5 milijardi dolara, koji je osnov nacionalne sigurnosne strategije, a velikom je većinom već izglasan u Kongresu.

Zakon, između ostalog, uključuje povećanje plata američkim vojnicima i modernizaciju vojničke opreme, ali Trumpu se posebno nije dopalo to što on ne isključuje član 230 kojim se štite internet kompanije od odgovornosti za ono što na njihovim web stranicama objavljuju one ili neko drugi.

“Naš republikanski Senat upravo je propustio priliku da se riješi člana 230 koji velikim kompanijama daje neograničenu moć”, napisao je Trump na Twitteru nakon odluke Senata.

Nacrt zakona uključuje i odredbe kojima se ograničava koliko novca Trump može koristiti te se zahtjeva da vojska preimenuje baze koje su imena dobila po vođama iz Konfederacije.

Neki demokrati pohvalili su glasanje u petak.

“Već 60 godina zaredom Godišnji nacionalni plan za obranu (NDDA) pruža potrebnu podrški našim trupama i nacionalnoj sigurnosti. Današnjim glasanjem poslana je jasna poruka da Kongres neće dopustiti da Trump stane na put toj podršci, a ja sam sretan što će svi prioriteti za koje smo se borili postati zakon”, kazao je senator Virginije Tim Kaine, piše CNN.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*