Sud BiH odbio optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Sud BiH odbacio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i savjetnika direktora OSA-e Muriza Druškića u aferi “Sigurnosne provjere”. “Sudija za prethodno saslušanje je 29.12.2020. godine, donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, saopćeno je iz državnog suda.

Protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, 04.01.2020. godine, u cjelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno.

Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

“Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, navodi se.

Podsjećamo, istraga se vodila zbog sumnje u određene neregularnosti sigurnosnih provjera članova komisija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Na čelu Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH je pomoćnik ministra Mate Miletić.

Provjeravalo se imenovanje Ismaila Sarića i Muriza Druškića. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je prema zakonu nadležna za izdavanje sigurnosnih dozvola, uz ostalo i pripadnicima svih policijskih agencija. Osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima mogu u roku od 15 dana nakon dostavljanja rješenja uložiti žalbu.

Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola u čijem sastavu su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*