Zdravstveni radnici iz Hercegovine protestuju ispred Vlade u Mostaru

Uprkos vremenskim neprilikama, zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona protestnom šetnjom u Mostaru su pokazali odlučnost u borbi za bolji položaj. Protestna šetnja je ispred zgrade Vlade HNK pozvala premijera Nevenka Hercega i resornog ministra Gorana Opsenicu da konačno riješe njihov status i kolektivni ugovor.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković naglašava kako su se okupili zdravstveni radnici iz svih krajeva Hercegovine, od Konjica, Jablanice, Rame do Mostara, Čapljine i Stoca.

“Ovo znači jedinstvo zdravstvenih radnika objedinjenih u dva sindikata da 2.600 radnika diše jednom dušom. Odavde poručujemo premijeru HNK Nevenku Hercegu i ministru zdravstva Goranu Opsenici da je došlo krajnje vrijeme da se pristupi potpisivanju kolektivnih ugovora, jer sljedeći naš korak ne bih ni spominjao zato što znači još radikalnije mjere od ovih koje smo do sada primijenili”, kazao je Vuković.

Dodaje da je generalni štrajk koji je započeo 10. decembra još u toku i da su zbog toga “isplivali” ogromni problemi, te se nada da je i Vlada HNK shvatila da mora poduzeti nešto kako bi se ovaj problem riješio.

“Danas su došli blagi pozitivni signali iz HNK, opreza radi ovi ljudi su ovdje i bit će stalno tu sve dok ne bude potpisan kolektivni ugovor”, poručio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika SKB Mostar Ivica Anić podsjeća da su pregovori davno propali i očekuju razgovor s predstavnicima vlasti nakon što je Općinski sud u Mostaru potvrdio legalnost njihovog štrajka.

“Mi se nadamo da će nas što prije pozvati da potpišemo kolektivni ugovor, ako se to ne desi onda će uslijediti rigorozne mjere”, poručio je Anić.

Dodaje kako će današnje okupljanje u tom slučaju biti samo pokazatelj onoga što slijedi, jer su spremni doći ispred zgrade Vlade i tu boraviti sve dok njihov problem ne bude riješen.

Generalni štrajk zdravstvenih radnika HNK počeo je 10. decembra 2020. godine, a pet dana naklon toga je prekinut Odlukom Općinskog suda u Mostaru po tužbi Vlade HNK.

No, uvidom u cijelo stanje sud je tu zabranu stavio izvan snage 22. decembra, što je za radnike i predstavnike sindikata bila velika pobjeda u jednoj bici u ovoj borbi.

Podsjetimo da Vlada HNK poziva sindikat na pregovore, a predstavnici sindikata tvrde da ih tim pozivom uslovljavaju na prekid štrajka bez ikakve garancije da će njihov problem biti riješen.

Zbog toga poručuju da mogu u svako doba razgovarati, ali ravnopravno i bez uslovljavanja te da štrajk neće prekinuti do ispunjenja zahtjeva.

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi im osigurao bolje uslove rada i veće plaće.

Rad je obustavilo 2.600 zdravstvenih radnika, što bi uskoro moglo dovesti do potpunog kolapsa i urušavanja zdravstvenog sistema, jer pored nedostatka zdravstvenih radnika, HNK je i najpogođeniji koronavirusom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*