Nastavnici volonteri izgradili školu u Siriji za 300 djece izbjeglica

Grupa nastavnika volontera u sjeverozapadnom dijelu Sirije izgradila je školu za oko 300 djece izbjeglica.

Uprkos ratu koji se vodi u Siriji djeca imaju obrazovanje zahvaljujući volji i naporima njihovih nastavnika koji volonterski obavljaju svoj posao. Djeca dolaze u školu iz okolnih kampova nakon što su mjesecima bila uskraćena za obrazovanje.

“Kad smo stigli, nije bilo ničega pa ni škola. Zahvaljujući naporima nastavnika i dobročinitelja, podignuti su šatori i krenuli smo na nastavu”, rekla je jedna djevojčica.

“U početku smo podučavali djecu kod kuće. Svaki nastavnik bi vodio kući određen broj djece. Nakon što smo podigli šatore, stvari su se promijenile, Radimo u dvije smjene, ponekad u tri. Svojim naporima smo napravili malu školu koristeći kamenje i cigle”, kazao je jedan od nastavnika.

Škola ima četiri učionice i dnevno može primiti 300 učenika. Ipak, objekt nije adekvatno opremljen za surove zimske uvjete.

“Treba nam mnogo toga, škola je tek napravljena od kamena, treba nam uređenje zidova i podova. Također, trebaju nam knjige i grijanje. Iskreno govoreći, treba nam prava škola”, dodao je nastavnik.

Ipak, i ovakva škola je bolja od nikakve jer pruža osjećaj normalnog života. Pored toga, situacija je ozbiljna, a ako ne bude međunarodne pomoći u obrazovanju, postoji rizik da će ova djeca postati dio izgubljene generacije, javlja TRT.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*