Tri šlepera pomoći krenula ka Bosni i Hercegovini

Tri šlepera pomoći koje su Bosanci i Hercegovci iz Engleske prikupili u protekli desetak dana, jučer su krenula ka Bosni i Hercegovini. Na poziv Bosnia UK Networka, akciji se odazvao veliki broj građana kako bi pomogli nastradalom stanovništvu u svojoj domovini.
Prvi su reagirali volonteri kulturne zajednice Hilal BC iz Bratforda i osigurali šleper za prevoz skupljenih potrepština.

-Mi smo prvo organizovali jedan šleper za našu zajednicu, međutim javili su nam se Bosanci iz svih krajeva UK sa željom da se pridruže akciji pa smo naknadno angažovali dodatna dva šlepera – jedan za Birmingham, a drugi za London. Tako da ukupno imamo tri šlepera pomoći koja su već na putu za Bosnu. U šleperima se nalaze individualno zapakovani paketi – hrana, higijena, dječiji paketi, i odjeća te ostali artikli poput alata, lijekova, sredstava za čišćenje, deka, čizama, kabanica…- kaže predsjednik Hilal BC Enes Šupuk.

Prema informaciji iz Svjetskog saveza dijaspore BiH, za sedmicu dana je prikupljeno više od 100 tona pomoći, ali 75 tona od te pomoći se moglo utovariti u tri šlepera.
Uz pakete su se prikupljale i finansijske donacije koje su nadmašile sva očekivanja, a bit će utrošena da se naknadno kupe dodatna hrana i druge potrebne stvari u BiH.

Drugi šleper napunjen je u Birminghamu, gdje su Bosanci i Hercegovci iz ovog grada za desetak dana skupili 13.000 funti, a donacija će se potrošiti na licu mjesta.

Treći šleper napunjen je u Londonu, a najveći teret podnijela je Alma Kočan koja je svoj dom otvorila za prikupljanje pomoći.

Svoj doprinos su dale i lokalne bh. asocijacije iz Londona, a osim ovog šlepera vrijedni članovi bh. kluba Brent osigurali su robu i sredstva za čišćenje za još jedan šleper koji će ovih dana krenuti ka domovini.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.