Federalna uprava civilne zaštite u akciji upozoravanja na opasnost od mina

Nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu kao posljedica se pojavio veliki broj klizišta koja su uzorokovala pomjeranja minskih polja, a kao posljedica toga zabilježen je povećan broj prijava o neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS).

Zbog toga je Federalna uprava civilne zaštite općinskim službama civilne zaštite podijelila po 100 plakata za upozoravanje na mine koje bi povjerenici mjesnih zajednica trebali distrubuirati u ugroženim područjiuma.

Također, specijalistički timovi za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su u stalnoj pripravnosti.

U mjestima u kojima je tokom obilaska vršeno uklanjanje i uništavanje NUS-a, Tursići u općini Zavidovići te u Jablanici i Fojnici u općini Maglaj plakati su ljepljeni i dijeljeni lokalnom stanovništvu.

Lokalno stanovništvo u ovim mjestima prema procedurama hitnog upozoravanja na mine upozoravano je i upućivano na pravilne postupke pri pronalasku ili uočavanju mina, NUS-a ili sumnjivog predmeta.

U općini Zavidovići povećan je broj prijava NUS-a prijavljenog u koritima rijeka Bosne, Krivaje i Gostović.

Naime, u maju 2013. godine u ovoj općini je uklonjeno 15 komada NUS-a i sedam mina, a samo za dva dana u maju 2014. godine je uklonjeno pet komada NUS-a i jedna mina.

U općini Maglaj broj prijava je višestruko veći od uobičajenog. U maju 2013. godine u Maglaju je uklonjeno 45 komada NUS-a, a samo za jedan dan u maju 2014. godine je uklonjeno 27 komada NUS-a i sedam mina.

Također je povećan broj prijava NUS-a u koritima potoka koji se ulivaju u rijeke, a zabilježene su i pojave da lokalno stanovništvo neeksplodirana ubojna sredstva, koja su već obilježena i prijavljena Operativnom centru FUCZ, baca u rijeke.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*