Pakistan u mraku, veći dio zemlje jučer ostao bez struje

Kvar na elektroenergetskoj mreži uzrokovao je jučer nestanak struje u većem dijelu Pakistana koji ima 212 miliona stanovnika. “Nestanak struje je posljedica naglog pada frekvencije u sistemu za prijenos električne energije”, napisao je na Twitteru pakistanski ministar za energiju Omar Ayub Khan.

Zamolio je građane da ostanu smireni, a nešto slično desilo se i prije pet godina.

Iz Ministarstva energetike su saopćili da je prema prvobitnom izvještaju navedeno da se desio kvar u termoelektrani Guddu koja se nalazi u južnoj provinciji Sindh. Zbog toga je došlo do prekida u radu drugih elektrana.

Pojedini tvrde da su u Karačiju vidjeli duge redove ljudi ispred benzinskih pumpi želeći da kupe gorivo za kućne generatore.

Ulažu se veliki napori da se kvar otkloni, a prema posljednjim informacijama kompanije K-Electric u većem dijelu Karačija još nema struje. Ministar Khan tvrdi da veći dio glavnog grada, Islamabada ponovo ima struju.

Glasnogovornik glavne aviokompanije u Pakistanu PIA Abdullah Khan je istakao da se letovi odvijaju bez obzira na navedeni problem.

Kako prenosi CNN, prekidi u napajanju strujom u Pakistanu nisu neuobičajni. Većina glavnih bolnica i drugih institucija ima vlastite agregate. Oni koji su ih u mogućnosti priuštiti, u svojim domovima imaju benzinske generatore.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*