Dom naroda Parlamenta FBiH u petak razmatra odluku o privremenom finansiranju

Dom naroda Federalnog parlamenta u petak će nastaviti zasjedanje konstituirajuće sjednice prvenstveno zbog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine, koja mora biti usvojena do kraja januara – rekao je danas Feni Izmir Hadžiavdić, sekretar tog doma

Odluka se donosi radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine.

Isplata neratnih i ratnih invalidnina, plaća i započetih potpora, između ostalog, se omogućava ovom odlukom, koja za prva tri mjeseca ove godine iznosi 421.823.778 KM.

Da bi odluka postala važeća nakon što ju je usvojio Predstavnički dom treba je utvrditi i Dom naroda.

Također, novoizabrani delegati razmatrat će i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH, kojim se omogućava da odluku o privremenom finansiranju i budžet Grada Mostara za 2015. donese gradonačelnik Mostara uz saglasnost načelnika za finansije.

Zbog izostanka lokalnih izbora 2012. godine, nepostojanje Gradskog vijeća Grada Mostara, dopunio je svojom odlukom visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući ovlaštenja Federalnom parlamentu za donošenje budžeta za Grad Mostar.

(RTV7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*