Srbija odbila molbu BiH o izručenju Darka Eleza

Viši sud u Beogradu je odbilo molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza jer je utvrđeno, kako su kazali, da za to nisu ispunjene sve pretpostavke. Nakon što je uhapšen u Beogradu, Tužilaštvo BiH je od srbijanskih institucija zatražilo njegovo izručenje zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela i vođenja sudskog postupka protiv njega u BiH.

Iz Višeg suda u Beogradu su u prvom stavu navoli da je posebno odjeljenje za organizovani kriminal donijelo rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Eleza nadležnim pravosudnim organima BiH radi sprovođenja istrage pred nadležnim organima BiH.

Međutim, u drugom stavu su utvrdili da za drugi niz krivičnih dijela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija.

Osumnjičeni se potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi s više teških kaznenih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga kaznena djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*