SDP neće blokirati uspostavu, ali neće ni u vlast

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH članovi Predsjedništva su još jednom jasno ponovili stav da kadrovi SDP BiH neće činiti izvršnu vlast u Federaciji BiH te da neće predložiti svog kandidata za potpredsjednika većeg bh. entiteta, prenosi novinska agencija Patria.

Na sjednici je izrečen stav da je SDP BiH svjestan svoje pozicije, ali je još svjesniji pozicije stranaka koje čine nove parlamentarnu većinu, pa je očekivano da te stranke na sebe preuzmu punu odgovornost i priznaju da nisu u stanju formirati vlast prema Ustavu i zakonima FBiH.

Ipak, SDP BiH je odgovorna stranka koja neće dozvoliti da dođe do blokade formiranja vlasti te će, u skladu sa odlukama organa partije, pomoći u njenom formiranju. Međutim, treba naglasiti da SDP BiH, do juče, nije dobila nijedan zvaničan poziv za pokušaj pronalaženja rješenja koji će odblokirati proces uspostave vlasti.

Prvi zvaničan poziv je rezultirao današnjim sastankom čelnika SDP BiH, SDA i DF, a rezultati tog sastanka bit će predstavljeni i razmatrani od strane članova Glavnog odbora SDP BiH na sjednici 31. januara u Tuzli, koji će donijeti definitivan stav oko formiranja vlasti u FBiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*