SDA i DF traže podršku SDP-a

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić zatražili su podršku Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH te predsjednika i potpredsjednika FBiH, kako bi se u najkraćem roku okončao proces formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH nakon prošlogodišnjih oktobarskih općih izbora u BiH.

To je novinarima izjavio u Sarajevu Izetbegović nakon njegovog i Komšićevog popodnevnog sastanka s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Trojica lidera su se saglasila da je neophodno da Dom naroda Federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za 30. januar donese odluku o privremenom finansiranju FBiH radi omogućavanja nesmetanog funkcioniranja institucija FBiH i pravovremenog ispunjavanja obaveza prema građanima, posebno najugroženijim katregorijama stanovništva koje zavise od isplata iz federalnog budžeta, također je kazao Izetbegović.

Dodao je da bi u nastavku te sjednice iduće sedmice, ukoliko Glavni odbor SDP-a odluči u subotu, za kada je zakazana njegova sjednica, da pruži podršku, moglo doći do izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Nermin Nikšić je, prema Izetbegovićevoj izjavi, tokom današnjeg trilateralnog sastanka izrazio interes za rješavanje ovog procesa, ali je kazao da sam ne može učiniti ništa bez odluke Glavnog odbora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*